Speciális eszközök a nem állami vadőröknek is


2022. július 05. , Országos Magyar Vadászati Védegylet / Országos Magyar Vadászkamara

Immár minden vadászatra jogosult szervezet hivatásos vadásza használhat – kizárólag a vaddisznóállomány diagnosztikai célú gyérítésére – éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközöket és hangtompítót. Eddig erre csak a tájegységi fővadászoknak, az állami erdőgazdaságok szakszemélyzetének, hivatásos vadászainak és a fegyveres testületek tagjainak volt lehetőségük. A speciális eszközök használatára feljogosított személyek körét dr. Bognár Lajos országos főállatorvos terjesztette ki, és egyszerűsítette a kapcsolódó eljárásokat, miután az Országos Magyar Vadászati Védegylet több tagszervezete szorgalmazta, hogy minden hivatásos vadászt illessenek meg ezek a jogosítványok.

 

Háttér

Az igényt a vadászatra jogosultakat tömörítő vadászszövetségek több képviselője a Védegylet június 13-ai választmányi ülésén fogalmazta meg, a kezdeményezést a területi szövetségek támogatták. A választmányi ülésen megfogalmazott kérések alapján az Országos Magyar Vadászkamara, mint a hivatásos vadászok érdekképviseleti szervezete felvette a kapcsolatot az Országos Járványvédelmi Központtal annak érdekében, hogy tovább erősítse az afrikai sertéspestis elleni küzdelmet. Ebben kulcsfontosságú a vaddisznóállomány gyérítése, amelynek hatékonyságát növeli, hogy az eddigi 950 állami alkalmazású hivatásos vadász mellett a továbbiakban további 1870 vadásztársasági alkalmazásban álló vadőr is használhatja a szóban forgó eszközöket.

 

A szabályok

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos 2022. július 1-jén kelt, ÉFHÁT/166/2022. iktatószámú levelében tájékoztatta a megyei Kormányhivatalok Kormánymegbízottjait az új szabályokról. A speciális eszközök használatára az alábbi előírások vonatkoznak:

  • A szabályok kizárólag az ASP megelőzése és leküzdése érdekében elrendelt állománygyérítési célú vaddisznó diagnosztikai elejtésekre vonatkoznak, a vadászati tevékenységre nem.
  • Éjjellátó és hőkamera cél- illetve keresőtávcső, valamint hangtompító vaddisznó állománygyérítési (diagnosztikai) célú használatára az ország teljes területén, valamennyi kockázati kategória esetében lehetőség van.
  • Ezen eszközök használata előtt a vadászatra jogosult köteles bejelenteni a területileg illetékes megyei állategészségügyi hatóságnál az alábbiakat:
  1. a vadászatra jogosult beazonosításához szükséges adatokat (név, VGE kódszám);
  2. a vadászatra jogosult képviselőjének adatait (név, tisztség, elérhetőség);
  3. az eszközt használó hivatásos vadász beazonosításához szükséges adatokat (név, születési hely és idő, anyja neve, fegyvertartási engedély száma, nyilvántartásba vételi azonosító, szolgálati jelvény száma);
  4. az eszköz beazonosításához szükséges adatokat (márka, típus, gyáriszám).
  • A vadászatra jogosult köteles az eszközök használatában bekövetkezett bármilyen változást soron kívül bejelenteni az állategészségügynek.
  • A hatóság a fenti adatokat vadászatra jogosultanként, elektronikusan nyilvántartja az Országos Járványvédelmi Központ (OJK) által meghatározott formátumban. A nyilvántartást havonta megküldi az OJK-nak.
  • Míg az optikai eszközök esetében csak a fenti bejelentési kötelezettség szükséges, a hangtompító használatát külön engedélyeznie kell az OJK vezetőjének. Az OJK az engedély kiadásáról tájékoztatja a megyei állategészségügyet is. Az engedély alapján az illetékes megyei rendőrfőkapitányságnál engedélyeztetni kell az eszköz tartását is. Az engedélyezés részletei még kidolgozás alatt állnak, a tartalmi elemek és az eljárásrend a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Kormányrendelet 35/B. §-án alapulnak majd.

 

A vadászat esetében továbbra is tilos!

A fentiektől eltekintve az elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök és a hangtompító a hatályos szabályozás szerint továbbra is tiltott vadászati eszköznek minősülnek. (Vadgazdálkodási törvény, 37/A. § (1), 11. pont)

A hangtompítónak a tartása is engedélyhez kötött, míg az éjjellátó és hőkamera céltávcsöveket vadászat ideje alatt (tehát a beiratkozástól a kiiratkozásig tartó időszakban) még birtokolni sem szabad vadászati tevékenység során, már ez is a vadászat rendje megsértésének minősül, és akkor is szankciót von maga után, ha az eszköz nincs felszerelve a puskára, vagy akár csak a hátizsákban, autóban hagyja a vadász (a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete, 75/A. § (2) bekezdés).

Éjjellátó keresőtávcsövet ugyanakkor a hivatásos és a sportvadász is használhat. (Vadgazdálkodási törvény, 37/A. § (2), 2018. január 2-ától hatályos)