Szalonka jeladós kutatás – 2022-es fejlemények


2023. február 06.

A kutatás tavaly fontos mérföldkőhöz érkezett, mivel első eredményei tudományos cikk formájában is napvilágot láttak az Ornis Fennica című nemzetközi folyóiratban. Az eredmények emellett magyarul is olvashatók a Vadbiológia című évkönyvben.

A sajtóban megjelent híradások:


Az erdei szalonkák vonulásának vizsgálata a Védegylet égisze alatt, az Agrárminisztérium támogatásával 2022-ben tovább folytatódott. Az eddig nyomon követett szalonkák száma elérte a 22-őt. Tavaly tavassszal újabb 4, ősszel pedig további 2 madárra került még nagy pontosságú műholdas nyomkövető eszköz.

Az újabb eredmények egyrészt tovább bővítették a korábbi jelölésekből származó ismereteinket a tavaszi vonulásról. Nagy örömünkre első alkalommal megfigyelhettük azt is, ahogy az egyik tavasszal jelölt szalonka ősszel visszatért a jelölés helyszínére. Az őszi jelölésekből származó adatokból megismerhettük több egyed teljes, költő- és telelőterületet összekötő vonulási útvonalát. Az ősszel jelölt szalonkák között több egyednél is nagyfokú területhűséget találtunk. Amellett, hogy egy szalonka a teljes telet a jelölése helyén töltötte Gödöllőn, több más egyed is igyekezett oda visszatérni tavaszi vonulásának megkezdése előtt.

A jövőben is törekszünk további egyedek fogására és jelölésére annak érdekében, hogy az egyre nagyobb mintával átfogó képet kaphassunk a vonulásuk során Magyarországon is előforduló szalonkák viselkedéséről.

dr. Schally Gergely

prof. dr. Csányi Sándor

dr. Buzgó József

 

Kattintson ide a témában korábban megjelent anyagokért!